PKS Anda Menderita? Memulihkannya Dengan TRRF Loan Malaysia

Pandemik COVID-19 telah memberi kesan buruk kepada perniagaan kecil di Malaysia. Ia memaksa banyak perniagaan untuk beroperasi pada skala yang lebih kecil atau tidak sama sekali. Malah sekarang, anda masih boleh melihat syarikat beroperasi pada kapasiti yang lebih rendah untuk menjimatkan kos akibat kerugian pandemik.

Bagaimanapun, kerajaan bertujuan untuk berkhidmat kepada negara, jadi mereka telah berjanji untuk membantu perniagaan yang terjejas oleh wabak yang dahsyat ini. Mereka telah melancarkan skim yang dipanggil Kemudahan Bantuan dan Pemulihan Bersasar (TRRF) loan untuk membantu perniagaan kecil dengan bantuan kewangan.

Apakah TRRF Loan?

TRRF ialah bantuan kewangan yang ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia untuk membantu dan menyokong pemulihan ekonomi bagi PKS dalam industri seperti perkhidmatan peribadi, makanan dan minuman, kesihatan manusia, kerja sosial, seni, hiburan, rekreasi, perdagangan borong dan runcit serta perkhidmatan perniagaan lain. Ia secara khusus diperkenalkan semula selepas wabak COVID ini.

trrf loan malaysia
Targeted Relief And Recovery Facility (TRRF Loan)

Skim ini bertujuan untuk menyediakan modal kerja untuk PKS dan tidak boleh digunakan untuk membiayai semula kemudahan sedia ada yang diberikan oleh institusi kewangan yang sama atau lain-lain yang mengambil bahagian. Skim ini mempunyai jumlah had RM500,000 bagi setiap PKS, dan pemilik perniagaan akan diberi tempoh bayaran balik maksimum sehingga tujuh tahun.

Memandangkan kerajaan menyokongnya, PKS dan Perusahaan Mikro boleh mendapat bayaran jaminan masing-masing sehingga 80% dan 90%. Pemilik perniagaan juga ditawarkan yuran jaminan 0.5% yang sangat menarik setiap tahun dan sehingga 3.5% kadar faedah atau keuntungan, yang termasuk yuran jaminan!

Bagaimana TRRF Loan Boleh Tolong PKS Anda?

Dengan keadaan ekonomi semasa, semua pemilik perniagaan mesti kreatif dalam pendekatan mereka untuk mengembangkan perniagaan mereka.

TRRF loan ialah sejenis pembiayaan yang boleh membantu anda mengembangkan perniagaan anda sambil meningkatkan produktiviti. Pemilik perniagaan boleh menggunakan pembiayaan ini untuk akhirnya mengembangkan pasukan mereka supaya mereka boleh mula menumpukan pada pembangunan gambaran besar dan bukannya hanya kerja seharian. Ia sukar untuk mengembangkan perniagaan anda tanpa masa di tangan anda untuk bekerja. Mengambil kakitangan baharu akan dapat membantu dengan mengurangkan beban kerja anda dan juga membawa masuk idea baharu.

Selain itu, TRRF loan lebih mudah untuk mendapatkan pinjaman konvensional. Memandangkan ia mempunyai jaminan daripada kerajaan, institusi kewangan lebih bersedia untuk meluluskan pinjaman kerana mereka mempunyai risiko yang lebih kecil untuk memberi pinjaman kepada anda.

Pinjaman yang disokong kerajaan juga menawarkan kadar faedah yang lebih rendah dan tempoh pinjaman yang lebih lama, menjadikannya lebih berpatutan untuk perniagaan.

Perkara terbaik mengenainya ialah anda akhirnya dapat menerima fleksibiliti kewangan. PKS yang bergelut tidak mempunyai itu untuk menjadikan perniagaan mereka benar-benar berkembang. Walau bagaimanapun, dengan pinjaman ini, perniagaan akan dapat mengembangkan perniagaan mereka secara eksponen dengan kemasukan tunai yang sedia ada ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *